• Română
  • English

REALIZĂRILE INSTITUTULUI DE GENETICĂ, FIZIOLOGIE ȘI PROTECȚIE A PLANTELOR LA EXPOZIȚIA EUROPEANĂ A CREATIVITĂȚII ȘI INOVĂRII EUROINVENT 2020

 

 

 

În perioada 21-23 mai curent, Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor a participat la cea de-a XII-a ediție a Expoziției Europene a Creativității și Inovării EUROINVENT 2020, care s-a desfășurat, pentru prima dată on line.
Expoziția de invenții și proiecte EUROINVENT 2020 promovează creativitatea și inovarea în context internațional, fiind organizată sub egida IFIA International Federation of Inventors’ Associations – și WIIPA World Invention Intellectual Property Associations.
Scopul evenimentului este de a conștientiza rolului creativității în viața modernă; de a disemina şi promova rezultatele cercetării; de a încheia parteneriate; de a crea unele noi direcţii de cercetare- dezvoltare-inovare; transfer tehnologic; implementarea invenţiilor.
La ediția din acest an au participat cercetători și inventatori de top din peste 30 de țări (Bosnia and Herzegovina, Cambodia, Canada, China, Croatia, India, Indonesia, Iran, Japonia, Polonia, Turcia, Federația Rusă, Statele Unite ale Americii, Ukraina etc.), unde s-au prezentat peste 530 de invenţii şi proiecte în toate domeniile de interes. Lucrările au fost examinate de un juriu internațional constituit din 43 de savanți.
Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor a etalat 8 lucrări, reprezentând rezultatele activităților de cercetare și inovare, în formă de brevete de invenție și brevete pentru soi de plantă. În rezultatul jurizării, lucrările cercetătorilor IGFPP au fost apreciate cu 4 medalii de Aur, 2 medalii de Argint și 2 medalii de Bronz. De asemenea, Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor s-a învrednicit de premiul AGROFUTURE PRIZE.

Diplomă și Medalia de Aur:
• Procedeu de tratare a semințelor de castravete Cucumis sativus L., autori: CAUŞ Maria; CĂLUGĂRU-SPĂTARU Tatiana; DASCALIUC Alexandru.
• Grâu comun de toamnă (Triticum aestivum Desm.). Soiul Moldova 66, autori: LUPASCU Galina; GAVZER Svetlana; VEVERITA Efimia; LEATAMBORG Svetlana; GORE Andrei.
• “Nistreana” genotip interspecific rizogenic V. vinifera (2N = 38) x M.rotundifolia (2N = 40), autori: ALEXANDROV Eugeniu; BOTNARI Vasile; GAINA Boris.
• Soi nou de tomate Solanum lycopersicum L. - Iuliperuan, autori: SÎROMEATNICOV Iulia, JACOTĂ Anatolie, BOTNARI Vasile, COTENCO Eugenia, CIOBANU Renata, CHIRILOVA Eleonora.
Diplomă și Medalia de Argint:
• Soi nou de tomate - Cirească, autor: MAKOVEI Milania.
• Soi nou de grâu durum de toamnă (Triticum durum Desf.) - Auriu 2, autori: ROTARI Silvia, VEVERITA Efimia, LUPASCU Galina, GORE Andrei, LEATAMBORG Svetlana, COINAC Irina.
Diplomă și Medalia de Bronz:
• Soia (Glycine max (L.) Merril). Soiul Nadejda, autori: BUDAC Alexandru, CELAC Valentin, CORETCHI Liuba.
• Soi nou de usturoi - Vitasan, autori: CHILINCIUC Alexei; BOTNARI Vasile.